środa, 17 maja 2017

Grzanki z jajkami i szpinakiem - pomysł na śniadanie

Grzanki, jajka sadzone z płynnym żółtkiem, a do tego ciepły, aromatyczny szpinak - to według nas idealny zestaw na rozpoczęcie dnia.  Jeżeli macie kłopot z przygotowaniem jajek sadzonych (rozlewają się po patelni, przypalają), spróbujcie zrobić je w grzankach. Dzięki otworom wydrążonym w pieczywie, jajka zostaną na swoim miejscu i zsunięcie ich z patelni nie będzie problematyczne. Smacznego.


Składniki (dla jednej osoby):
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (może być czerstwe)
2 jajka
sól, pieprz, odrobina startego sera
2 garście świeżego szpinaku
ząbek czosnku
oliwa (lub masło)

Przygotowanie:

Wydrąż otwór na środku każdej kromki chleba i wysmaruj pieczywo z obu stron niewielką ilością oliwy lub masła. Rozgrzej patelnię, połóż na nią kromki i poczekaj, aż jedna strona się zarumieni. Przewróć na drugą stronę. Wbij w środek kromek jajka, delikatnie, żeby nie rozlały się po całej patelni. Posyp jajka solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką i smaż jajka do uzyskania ulubionej konsystencji (ja czekam, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne). Ogień powinien być niewielki, żeby chleb się nie przypalił. 

Przygotuj szpinak: na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku, a po chwili szpinak. Smaż kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia.

Gdy jajka odpowiednio się zetną, zdejmij grzanki z patelni, posyp je niewielką ilością tartego sera. Podawaj na ciepło ze szpinakiem.


5 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter